Цей агро прийом виконується один раз в сезон. Ділянка (територія), що відведена для мульчування (декорування), повинна бути позбавлена від рослинності, що може заважати оптимальному використанню кори (бур’ян, трава та ін.).
Щоб зберегти весною більше вологи в ґрунті, як тільки підсохне верхній шар, його рихлять на глибину 5 – 8 см й відразу мульчують шаром 5 – 8 см. Якщо земля ще сира, з мульчуванням краще не поспішати, так як це може призвести до ущільнення ґрунту. Найбільш благополучним для цього міроприємства являється кінець весни, коли земля добряче прогріється. Якщо поверхня суха, її потрібно полити (не сипте мульчу на сухий ґрунт, так як це затримує потрапляння дощової води до коріння рослини). Шар мульчі не повинен доходити до стовбура чи гілок рослин, щоб вони не засихали. Якщо мульча залишена на зиму або довше – це стимулює розмноження дощових черв’яків і корисної ґрунтової мікрофлори. В кінцевому результаті вони будуть переробляти органічну мульчу та перетворювати її в хороший перегній.